Update huizenprijzen in Spanje 2e kwartaal 2022

De huizenprijzen in Spanje zijn in het 2e kwartaal van 2022 met 8,2% gestegen tov een jaar eerder (bron). In dit artikel kijken we naar de onderliggende ontwikkeling van de huizenprijzen in Spanje. En laten we de verschillen per regio en in de grote steden zien. Tot slot vergelijken we de huizenmarkt in Spanje met die in Nederland. 

Snellere stijging huizenprijzen in Spanje
De huizenprijzen in Spanje zijn in het 2e kwartaal van 2022 met 8,2% gestegen, ten opzichte van het 2e kwartaal van 2021. Dit blijkt uit de meest actuele statistieken van Tinsa IMIE Local Markets. In de voorgaande kwartalen was deze stijging 6,6% (1e kwartaal 2022) en 6,3% (4e kwartaal 2021). De gemiddelde prijs van een huis in Spanje neemt daarmee harder toe, in vergelijking met de voorgaande kwartalen.

Wat kost een huis in Spanje nu?
De gemiddelde huizenprijs in Spanje bedraagt nu 1.685 euro per m2. Dat is nog steeds 21,8% onder het hoogterecord van 2007. Sinds het dieptepunt van de markt (eerste kwartaal 2015) is de waarde nu gestegen met 30,5%. Het hoogtepunt in 2007 en dieptepunt in 2015 zijn goed te zien in de onderstaande grafiek.

De verschillen per regio
In Spanje zijn er grote regionale verschillen. De huizenprijzen zijn in sommige regio's gestegen met meer dan 10% (Madrid, Zaragoza en Soria). In enkele regio zijn de huizenprijzen zelfs licht gedaald (Zomora en Còrdoba). Op de kaart hieronder zie je de ontwikkeling van de huizenprijzen per regio.

De grote steden
Ook tussen de bekende grote steden in Spanje zien we verschillen: In Madrid is de stijging 11,3% ten opzichte van een jaar geleden, gevolgd door Valencia met 8,5%. In Barcelona is dat 'maar' 3,5%. 

Spanje vergeleken met Nederland
In Nederland ligt de gemiddelde prijs van een bestaande woning in het tweede kwartaal van 2022 10,6% hoger ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Dit is aanzienlijk lager dan de vorige kwartalen toen de prijs met zo’n 20% op jaarbasis steeg (bron). Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 zijn de prijzen met 3,5% gestegen. De stijging is daarmee in Nederland nog altijd een stuk hoger dan in Spanje. Maar in de onderstaande grafiek (European Hous Price Index) is duidelijk te zien dat het verschil in stijging tussen Nederland en Spanje steeds minder groot wordt: 10,6% in Nederland tegenover 8,2% in Spanje. 

Wil je alle artikelen lezen?
Registreer je dan nu gratis en krijg direct toegang tot alle artikelen. Je kan je dan ook gratis aanmelden voor alle Live Webinars.