Stijgende rente kan huizenmarkt Spanje afremmen

Door: Marcel Demper

Wie het nieuws een beetje gevolgd heeft, kan het niet ontgaan zijn: de inflatie neemt toe (artikel). En ook de rente is gestegen. Die twee hebben met elkaar te maken. De hoge inflatie is een belangrijke oorzaak voor het stijgen van de rente. Naast de oorlog in Oekraïne (artikel) en de oplopende inflatie (artikel) gaan we in dit artikel verder in op de invloed van de stijgende rente op de huizenmarkt in Spanje. 

Inflatie en rente
Een stijgende inflatie (artikel) leidt vrijwel altijd (uiteindelijk) tot stijgende rentes. Dat is ook wel logisch, omdat een normale rentevergoeding in ieder geval hoger moet zijn dan de inflatie. Waarom zou iemand geld beschikbaar stellen (uitlenen) als de vergoeding op dat geld zo laag is dat deze de inflatie niet goedmaakt?

Beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)
Toch zien we dat dit de laatste jaren in Nederland wel het geval is. De inflatie in Nederland is de laatste jaren flink hoger dan de kapitaalmarktrente (rente tienjarige Nederlandse Staatslening). De heeft met name met het beleid van de centrale banken te maken. In het geval van Nederland is dat vooral het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB drukt nu al jaren de rente bewust naar beneden om het lenen van geld goedkoop te houden. Dit is volgens de centrale bank nodig om de economie te stimuleren om economische problemen die zouden kunnen ontstaan door de coronapandemie (en eerder al de kredietcrisis) op te vangen.

Wat gaat de ECB doen? 
Het laag houden van de rente in tijden van een lage inflatie is op zich nog wel logisch. Maar je zou verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met deze hoge inflatiecijfers wel omhoog zou gooien? Andere centrale banken hebben dat ook al gedaan of hebben aangegeven dat binnenkort te gaan doen. Maar de ECB ging er tot kort geleden nog vanuit dat de hogere inflatie tijdelijk zou zijn en dat ze daarom niets met de rentes zouden hoeven te doen. De markt acht de kans echter steeds groter dat de ECB het beleid toch aan zal passen. De rentes op de internationale rentemarkten lopen daar in ieder geval al op vooruit met flinke stijgingen.  

Hypotheekrente
De marktrentes reageren vrijwel direct op marktontwikkelingen. Als de kapitaalmarktrente stijgt, volgen de hypotheekrentes vaak al snel. Dat is nu ook het geval. De afgelopen periode duikelen de hypotheekbanken over elkaar heen met het verhogen van de rente. De actuele hypotheekrente is nog steeds historisch laag, maar de gemiddelde hypotheekrente is in korte tijd wel met bijna 0,50% gestegen.  

Gevolgen voor de huizenprijzen in Spanje
De huizenprijzen in Spanje zijn al twee kwartalen op rij met ruim 6% gestegen ten opzichte van een jaar eerder (bron). Zolang de rente laag blijft, kunnen huizenprijzen verder stijgen, onder invloed van een toenemende vraag en oplopende inflatie. De verwachting is echter dat de rente zal gaan stijgen. Hoe snel en hoe hard is niet te zeggen, maar dat de rente gaat stijgen is vrijwel zeker. Mocht de rente hard stijgen, dan nemen de financieringslasten van een huis toe en dan komt de betaalbaarheid van huizen onder druk te staan. De prijzen zullen dan minder hard stijgen, stabiliseren of misschien zelfs dalen. De stijgende rente kan  de huizenmarkt in Spanje dus afremmen.

Beleggers
Tegelijkertijd heeft een stijgende rente vooral ook invloed op de aandelenmarkten en de vraag naar crypto-currency’s. Nog meer beleggers zullen dan besluiten hun risicovolle aandelen en crypto-investeringen in te ruilen voor relatie veilige investeringen in vastgoed. Dit kan een afname van de huizenprijzen weer beperken of vertragen. Hierbij is vooral ook de mate van economische groei van belang. Als die afneemt, en mogelijk zelfs leidt tot een recessie, dan bestaat de kans dat de groei van de huizenprijzen in Spanje lager uit zal komen.  

Oorlog in Oekraïne en oplopende inflatie
Naast de stijgende rente zijn ook de oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne van invloed op de huizenprijzen in Spanje. Lees hierover ook de artikelen “Invloed van oorlog in Oekraine op huizenprijzen in Spanje” en "Oplopende inflatie van invloed op huizenmarkt Spanje"

Bronvermelding: Voor het schrijven van dit artikel is onder andere gebruik gemaakt van informatie van Zakenblad

"Mijn naam is Marcel Demper en ik begeleid en adviseer mensen bij kopen van een (tweede) huis in Spanje. Ik zorg ervoor dat je als koper niet voor ongewenste verrassingen komt te staan en zorgeloos jouw (tweede) huis in Spanje koopt." 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Iedere week verstuur ik per email mijn nieuwsbrief waarin ik mijn kennis en ervaringen deel over het kopen van een huis in Spanje. Ook deel ik mijn visie op de Spaanse huizenmarkt en vertel ik je waar je allemaal tegenaan loopt als je een huis in Spanje wil kopen. Schrijf je hieronder gratis in voor mijn nieuwsbrief.

Jouw gegevens:

Door je te registreren ga je akkoord met het privacy statement.