Invloed van de oorlog in Oekraïne op de huizenprijzen in Spanje

De huizenprijzen in Spanje zijn al twee kwartalen op rij met ruim 6% gestegen ten opzichte van een jaar eerder (bron). In dit artikel gaan we in op de invloed van de oorlog in de Oekraïne op de huizenprijzen in Spanje. 

Invloed van de oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne geeft onzekerheid. In dergelijke onzekere tijden stappen beleggers uit risicovolle investeringen, zoals aandelen en crypto, en zoeken ze voor hun geld een minder risicovolle bestemming. Voor beleggers vormt vastgoed in Spanje zo’n ‘veilige’ bestemming. Rebeca Pérez, oprichter en CEO van Inviertis, ziet een duidelijk trend sinds het begin van de oorlog in Oekraïne: “Beleggers stappen massaal uit de aandelenmarkt en investeren in onroerend goed om hun vermogen te behouden”. Dit kan dus leiden tot verder stijging van de prijzen van vastgoed in Spanje.

Veilige afstand van Rusland
In 2021 werden er 2.000 huizen in Spanje verkocht aan mensen uit Oekraïne en Rusland. In totaal is dit 3,4% van het aantal verkopen aan buitenlanders. Dit zou in 2022 verder kunnen toenemen als Oekraïners, die hun land ontvluchten besluiten naar Spanje te gaan en daar een huis te kopen. Met de Pyreneeën als natuurlijke barrière ligt Spanje in Europa op een relatief ‘veilige’ afstand van Rusland, al is Portugal dan misschien een nóg betere bestemming. De vraag is of de oorlog in Oekraïne echt gaat leiden tot een toename van huizenverkopen aan mensen uit die de regio ontvluchten. De oorlog zou ook kunnen leiden tot een daling van huizenverkopen aan mensen uit deze regio. Gezien de onzekerheid in hun thuisland, wachten ze af en keren ze bij voorkeur snel weer terug naar hun land van herkomst. Het kopen van een huis in Spanje is dan misschien wel het laatste waar ze aan denken.

Business as usual
En dan is het nog de vraag hoe andere buitenlandse kopers van vastgoed in Spanje de oorlog in Oekraïne mee zullen laten wegen in hun besluitvorming om wel of niet een (tweede) huis te kopen in Spanje. In tijden van oorlog zijn sommige mensen extra voorzichtig en terughoudend. Zij zullen het doen van grote aankopen (zoals een huis in Spanje) misschien nog even uitstellen. Tegelijkertijd zullen er ook mensen zijn die zich niet laten afleiden door het conflict, dat waarschijnlijk ook nog wel enige tijd kan gaan duren, en zij besluiten om ‘business as usual’ gewoon een huis te kopen in Spanje.  

Oplopende inflatie en stijgende rente
Naast de oorlog in Oekraine is er ook sprake van oplopende inflatie en een stijgende rente. Lees hierover ook de artikelen “Oplopende inflatie van invloed op huizenprijzen in Spanje” en "Stijgende rente kan huizenmarkt Spanje afremmen"

Wil je alle artikelen lezen?
Registreer je dan nu gratis en krijg direct toegang tot alle artikelen. Je kan je dan ook gratis aanmelden voor alle Live Webinars.