Is er een Funda in Spanje?

Het is één van de meest gestelde vragen: Is er een Funda in Spanje? En het antwoord is: Nee. In Spanje is er geen Funda, maar er zijn wel alternatieven waar je je kunt oriënteren. In dit artikel bespreken we deze alternatieven waar je online kunt zoeken naar een huis in Spanje. Maar eerst vertellen we wat je MOET weten voordat je op deze websites gaat kijken.

Geen Funda
Misschien vind je dit teleurstellend, maar het is één van de grote verschillen tussen Nederland en Spanje*. In Nederland is Funda immers het platform waar je alle huizen kunt vinden die te koop staan, inclusief goede foto’s, alle informatie, plattegronden en het exacte adres.

Exacte adres?
Bij dit laatste trek je misschien je wenkbrauwen op. Wan het lijkt toch vrij logisch dat het adres vermeld staat bij een te koop staande woning. Maar niets is minder waar. Op advertentie-websites in Spanje staat vaak niet het exacte adres van de woning vermeld. Je moet dus eerst contact opnemen met één van de verkopende makelaars om het exacte adres te weten te komen. En dat is ook de bedoeling van de verkopende makelaars. Ze komen het liefst rechtstreeks met je in contact.

Één van de verkopende makelaars?
Ja, je hebt het hierboven goed gelezen: één van de verkopende makelaars. Ook dit klinkt misschien heel vreemd, maar in Spanje verkopen meerdere makelaars hetzelfde huis. Als verkoper geef je niet de exclusiviteit van verkoop in handen van 1 makelaar (zoals we dat in Nederland doen), maar benader je vier of vijf verschillende makelaars. De makelaar die het huis verkoopt ontvangt de courtage van de verkoper. De makelaar waarmee jij als eerste in contact komt, zal je dan ook een contract laten tekenen waarin je toezegt het huis alleen via deze makelaar aan te kopen en niet via één van de andere verkopende makelaars. Daarom komt een makelaar dus graag rechtstreeks met je in contact. En daarom staat vaak het exacte adres ook niet op de website vermeld, zodat jij gaat informeren bij de verkopende makelaar en je daarmee met de makelaar in contact komt.

Aanbod onoverzichtelijk, niet volledig en niet actueel
Op Funda staat ieder huis maar 1 keer, voor een duidelijke verkoopprijs, met daarbij de gegevens van 1 verkopende makelaar. En zodra het huis is verkocht staat dat er meteen bij. Ook als het verkocht is ‘onder voorbehoud’ wordt dit op Funda direct getoond. In Spanje is dat dus compleet anders. Hetzelfde huis wordt op een website vaak meerdere keren te koop aangeboden. Vaak ook nog met telkens andere verkoopprijzen. Wat nog vervelender is, is dat een huis vaak nog als ‘te koop’ op een website staat terwijl die allang verkocht is. De makelaars gebruiken de advertentie dan als ‘lokkertjes’ om in contact te komen met jou als potentiële koper. Vervolgens kunnen ze je dan weer kunnen benaderen met andere huizen. Kortom: op de Spaanse websites is het aanbod onoverzichtelijk, niet volledig en niet actueel.

Spaanse Marktplaats
De huizenportals die we onderaan dit artikel aanraden zijn dus niet hetzelfde als Funda in Nederland. Het zijn advertentie-websites, waarbij iedereen – makelaars, maar ook particulieren – tegen betaling er alles op kan plaatsen. Eigenlijk kun je deze websites dus het beste vergelijken met Marktplaats. Iedereen kan een account aanmaken en een huis te koop aanbieden. Dat is anders dan op Funda, waar alleen makelaars een huis kunnen plaatsen. Hierdoor kunnen er in Spanje ook mensen met minder goede bedoelingen (en die zijn er helaas ook) gebruik maken van deze Spaanse websites.

Moet je dan helemaal niet meer op Spaanse websites kijken in je zoektocht naar een woning in Spanje?
Jawel hoor, dat kan zeker nog steeds. Het is een goed idee om je op de websites die hieronder vermeld staan te oriënteren. Het geeft je een beeld van de huizenmarkt in een bepaalde regio/stad. En je kan de woningen die je tegenkomt en die je interessant vindt toevoegen aan jouw eigen shortlist. Die shortlist kan je vervolgens naar jouw eigen aankoopmakelaar sturen (zie ook het artikel "Het kopen van een huis in Spanje in 16 stappen"). Hij of zij krijgt hierdoor een goed beeld van het type woningen die je zelf interessant vindt. En voor een bezichtigingsronde kan jouw aankoopmakelaar dan nagaan of de huizen op jouw shortlist nog beschikbaar zijn en of er nog bijzonderheden zijn (bijvoorbeeld verkoop door een bank, etc.). Maar wees je er dus van bewust dat het aanbod op de websites niet volledig is en niet actueel.

Welke websites moet ik bekijken?
Om je op weg te helpen met jouw zoektocht naar een huis in Spanje hieronder een lijstje van de grootste, bekendste en meest gebruikte huizensites van Spanje. Op de onderstaande huizensites worden miljoenen woningen te koop of te huur aangeboden.

1. Idealista.com
Op deze website staan heel veel koop- en huurwoningen. Er zijn drie categorieën te vinden namelijk comprar (kopen), alquiler (huren) en compartir (delen). Idealista.com heeft advertenties voor woningen, kantoren, kamers, loodsen, nieuwbouw, complete gebouwen en bouwterreinen. De website is ook in het Nederlands te bekijken. Op de homepage rechtsboven kan je Nederlands als taal selecteren.

2. Fotocasa.es
Ook een van de grootste aanbieders van koop- en huurwoningen in Spanje. In principe zijn er vier categorieën te weten venta (verkoop), alquiler (verhuur), compartir (delen) en vacacional (vakantie). Er staan niet alleen woningen en appartementen te koop en te huur maar ook garages, lokalen, bedrijfspanden en bouwgrond. De website is niet in het Nederlands te bekijken, wel in het Engels. Gebruiker anders de vertaaloptie van de internetbrowser.

3. Spaanse Droomhuizen
De website spaansedroomhuizen.com is een initiatief van een Nederlands makelaarskantoor in Spanje. Op de website staan de huizen van 60 verschillende makelaars die zich vooral richten op buitenlandse kopers. Wat goed is om te weten: het betreft alleen het aanbod van geselecteerde makelaars die vele jaren actief op de Spaanse vastgoedmarkt Daarom kun je ervan uitgaan dat de woningen die je ziet op deze website letterlijk ‘van goede huize komen’. 

Er zijn er nog meer
Begin eerst eens met het kijken op de drie bovenstaande websites. Dan heb je echt al een goed beeld. Maar heb je nog tijd over en wil je nog meer websites bekijken dan is het goede nieuws dat er ook nog veel meer websites zijn. 

4. Kyero.com
Kyero.com is gericht op buitenlanders die een woning zoeken in Spanje. De website is ook in het Nederlands te bekijken. Kyero.com is van oorsprong een Brits portal maar er worden alleen woningen in Spanje aangeboden.

5. Spainhouses.net
Spainhouses.net is onderdeel van een netwerk waar ook mundocasas.com en worldhouses.net toe behoren. De website is ook in het Nederlands te bekijken.

6. Habitaclia.com
Zoek je een huis langs de Middellandse zee of op de Balearen eilanden dan is habitaclia.com een geschikte website. Het merendeel van de huizen op deze website is te vinden in Catalonië, Comunidad Valenciana en de Balearen.

7. Thinkspain.com
Deze richt zich met name op de buitenlandse kopers. Thinkspain.com is van oorsprong een nieuwswebsite maar het aanbod van woningen werd zo groot dat ze uiteindelijk meer aandacht daar aan besteden. Er zijn dus niet alleen woningen te vinden maar ook het laatste nieuws in het Engels en daarnaast ook andere content. De website is in het Engels te bekijken (en ook in het Spaans en Duits).

8. Yaencontre.com
Deze woning portal is eigendom van een grote mediapartij en biedt net zoals andere websites woningen in de verkoop en verhuur aan.

 * Dit is niet het enige verschil tussen een huis kopen in Nederland of België en een huis kopen in Spanje. Voor slechts € 2,95 per maand neem je deel aan de Online Masterclass en kom je ALLES te weten wat je MOET weten voordat je een huis in Spanje koopt. Je krijgt dan ook toegang tot de Online Community, je kan vragen stellen aan de specialisten en nog veel meer. Je kan je ook gratis registreren en dan krijg je toegang tot alle artikelen. Je kan je dan ook gratis aanmelden voor alle Live Webinars. Wil je echt alles weten wat je MOET weten voordat je een huis in Spanje koopt?