De 7 meest gemaakte fouten bij het kopen van een huis in Spanje

Het kopen van een huis in Spanje is niet zonder risico’s. Welke fouten zijn het meest gemaakt? Als je de meest gemaakte fouten kent, dan ga jij die fouten in ieder geval niet meer maken. Daarom delen we in dit artikel de 7 meest gemaakte fouten.

1. Onvoldoende voorbereiding 
Weet jij hoe je in vloeiend Spaans een Sangria of een Cerveza kan bestellen? Heel goed, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook goed voorbereid bent om een huis in Spanje te kopen. Goede voorbereiding is essentieel. Zorg dus dat je beschikt over alle kennis en informatie die je echt MOET weten voordat je een huis in Spanje gaat kopen. Goed voorbereid zijn betekent niet alleen dat je weet in welke regio je een huis wil kopen en wat voor soort huis je zou willen kopen. Het betekent ook dat je weet welke stappen je doorloopt als je een huis in Spanje wil kopen en waar je bij iedere stap op moet letten. En je weet hoe je een goede, betrouwbare (en betaalbare) makelaar selecteert. Je weet ook wat een advocaat voor jou doet tijdens het aankoopproces en hoe je een goede, betrouwbare advocaat kan selecteren. En zo is er nog veel meer informatie die je moet weten voordat je een huis in Spanje koopt. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende voorbereid bent? Neem dan deel aan de Online Masterclass of de Live Masterclass.  

2. Onderschatting van de risico’s
Spanje is toch niet aan de andere kant van de wereld? Het is toch gewoon in Europa? Klopt helemaal. En daarom zijn veel mensen in de veronderstelling dat het kopen van een huis wel hetzelfde zal gaan als in Nederland en Belgie. Ze denken dat het dus wel meevalt met de risico’s. Maar het is af en toe echt een jungle waarin je je begeeft. Het goede nieuws is dat je met de juiste kennis en informatie én door de juiste mensen te selecteren (makelaar, advocaat, notaris, hypotheekverstrekker en gestor) de risico's heel erg kan beperken. Maar onderschat je de risico's, denk je dat het jou niet gaat overkomen dat er iets mis gaat en vind je het niet nodig om gebruik te maken van praktische tips en praktijkervaringen van anderen? Dan is de kans groot dat je in vroeg of laat toch verdwaald in de 'jungle'.

3. Boven de vraagprijs bieden 
De huizenmarkt in Spanje is echt anders dan in Nederland. En ook lang niet zo oververhit als in Nederland. Een veel gemaakte fout is om boven de vraagprijs te bieden, omdat je weet dat dit in Nederland de enige manier is om een huis te kunnen kopen. Goed inzicht hebben in de huizenmarkt is dus belangrijk, zodat je de waarde van een huis goed kan inschatten. Let op! in Spanje zijn er grote regionale verschillen, dus je moet goed op de hoogte zijn van de huizenmarkt in jouw regio. Door de juiste strategie te hanteren kan je in Spanje een huis onder de vraagprijs kopen. Zo bespaar je al snel duizenden euro's op de aankoop van jouw huis in Spanje.

4. Niet beschikken over een NIE-nummer
Zonder NIE-nummer kan je in Spanje geen huis kopen. Toch gebeurt het regelmatig dat de afspraak bij notaris al gemaakt is, maar dat de kopers nog niet beschikken over een NIE-nummer. Dan kan de koop geen doorgang vinden. Een NIE-nummer is een Spaans fiscaal identificatienummer, vergelijkbaar met een Burger Service Nummer in Nederland. Het verkrijgen van een NIE-nummer kan op verschillende manieren: je kan dit in Spanje doen of je kan dit zelf in Nederland doen. Je kan het nummer ook laten aanvragen door jouw advocaat of je kan gebruik maken van commerciële bureaus die NIE-nummers voor mensen aanvragen. Iedere manier brengt voor- en nadelen met zich mee en ook weer andere kosten. Als onderdeel van de Online Masterclass en de Live Masterclass gaan we hier verder op in en dan kan je zelf bepalen welke manier voor jou het beste is. Het NIE-nummer hoef je maar 1 keer aan te vragen en is de rest van je leven geldig.

5. Over te weinig geld beschikken
"Echt?", denk je nu misschien. Is dit écht 1 van de meest gemaakte fouten? Ja, en het klinkt misschien te simpel voor woorden, maar toch komt het vaak voor dat iemand een koopovereenkomst ondertekend in de veronderstelling dat wel 80% tot 90% van de aankoopsom, incl kosten koper gedekt kan worden uit een hypotheek. Dat is echter niet het geval. Het is zeker mogelijk om bij een bank in Spanje een hypotheek te krijgen voor jouw huis in Spanje. Maar die zal maximaal 55% van de volledige aankoopsom, inclusief kosten koper, zijn. Omdat dit in Nederland een veel hoger percentage is en mensen er van uitgaan dat dit in Spanje ook het geval zal zijn, komt het nog wel eens voor dat iemand een huis koopt, maar over te weinig geld beschikt om het huis te kopen. Tijdens de Online Masterclass en de Live Masterclass leer je veel meer over het afsluiten van een hypotheek in Spanje.

6. Een advocaat die niet in de betreffende regio werkzaam is
Waar moet je op letten bij het selecteren van een goede, betrouwbare en betaalbare makelaar. Het is ook 1 van de onderdelen waar je meer over te weten komt bij de Online Masterclass en de Live Masterclass. Waar je in ieder geval op moet letten is is dat een advocaat ook daadwerkelijk werkzaam is in de regio waar jij jouw huis koopt. De regionale verschillen in Spanje zijn groot. Regelgeving kan per regio sterk verschillen en het is van belang dat jouw advocaat precies weet wat van toepassing in de betreffende regio. Ook is het handig als jouw advocaat directe contacten heeft bij de gemeentelijke en regionale instanties, zodat hij of zij alle juridische aspecten omtrent jouw huis goed kan regelen. En als er problemen zijn dan kan hij of zij direct contact leggen met de gemeente. Denk bijvoorbeeld ook aan eventuele toekomstige bouwplannen in de nabije omgeving van jouw huis. Als jouw advocaat in de betreffende regio werkzaam is, is hij of zij daarvan op de hoogte en dit kan voor jou het verschil maken tussen een topaankoop en een miskoop.

7. Verliefdheid
Liefde maakt blind. Het is een bekend gezegde en het is ook van toepassing bij het kopen van een huis in Spanje. Want verliefdheid is ook 1 van de meest gemaakte fouten. Het is een belangrijke reden waardoor mensen geen oog meer hebben voor de risico’s en in hun enthousiasme besluiten nemen waar ze later spijt van kunnen krijgen. Als je bijvoorbeeld tijdens een vakantie verliefd wordt op een bepaalde streek of stad (of misschien zelfs op een specifieke woning) dan zorgt de verliefdheid ervoor dat je geen oog meer hebt voor de risico's. Neem altijd even afstand, tel even tot 10 en zorg dat je niet uit verliefdheid handelt maar met gezond verstand.

Wil je alles weten wat je MOET weten? 
Zo. Deze 7 fouten ga jij niet meer maken! Je bent dus al echt op de goede weg. Maar wist je dat er in totaal 15 'meest gemaakte fouten' zijn? Tijdens de Online Masterclass en de Live Masterclass vertellen we je ze allemaal. Dan ga jij geen enkele van deze fouten meer maken. Wil je dus alles weten wat je MOET weten voordat je een huis in Spanje koopt? Neem dan deel aan de Online Masterclass of de Live Masterclass

Wil je alle artikelen lezen?
Registreer je dan nu gratis en krijg direct toegang tot alle artikelen. Je kan je dan ook gratis aanmelden voor alle Live Webinars.