Agricultural water? Wat betekent dat?

Door: Marcel Demper

“This property is on agricultural water”. Misschien ben je het al eens tegen gekomen in de tekst bij een te koop staande woning in Spanje. Het komt vooral voor bij huizen die wat meer in het binnenland van Spanje geleden zijn. Het is één van de dingen waar je dus echt even op moet letten bij het kopen van een huis in Spanje. In dit artikel leggen we uit wat ‘agricultural water’ is en waar je op moet letten als je een huis ‘on agricultural water’ wil gaan kopen.

Wat is agricultural water?
Agricultural water betekent letterlijk landbouwwater. Het betreft dus irrigatie-water dat geschikt is voor landbouw, voor gewassen, om de tuin sproeien, voor dieren en ook wel geschikt om de wc door te spoelen, etc. Maar het is dus niet drinkbaar voor mensen. En zonder filters/waterzuivering is het ook niet geschikt om te douchen of om te gebruiken voor het zwembad.

Het kan zijn dat het ‘agricultural water” via leidingen wordt aangevoerd. Het kan ook zijn dat het eens in de zoveel maanden met een tankwagen wordt aangeleverd. Het water wordt dan in grote tanks opgeslagen die onder het huis (of onder de tuin) gelegen zijn. Het is ook mogelijk dat je een verzoek kan doen om aangesloten tot worden op het leidingnetwerk van ‘agricultural water’. Dat is nog een behoorlijke procedure waarbij er toestemming nodig is van de andere gebruikers/eigenaren van het netwerk om ook jouw huis hierop aan te sluiten.

 In sommige gebieden is er in droge zomer periodes onvoldoende agricultural water en als je dan geen opslagtanks hebt kom je dus zonder water te zitten. Maar ook als het water via leidingen wordt aangevoerd, is er wel een meter aanwezig en kan het zijn dat de hoeveelheid water wordt gemaximeerd, vooral in droge periodes.

Het landbouwwater is niet gratis. Je betaalt een vaste bijdrage aan het waternetwerk en daarnaast dus op basis van gebruik. De hoogte van de kosten kunnen sterk verschillen per regio en per gemeente.

Het is dus heel belangrijk om goed te informeren naar de specifieke situatie ter plaatse.  


Drinkwater
Landbouwwater is niet geschikt voor consumptie. Voor drinkwater heb je dus iets anders nodig. Dit kunnen natuurlijk gewoon drinkwaterflessen zijn, maar soms is er ook een opslagtank voor drinkwater en die wordt dan eens per x maanden aangevuld door een tankwagen. Het kan ook zo zijn dat drinkwater rechtstreeks vanuit een drinkwaterbron aangevoerd en dan is dat wel drinkbaar. Ook hiervoor geldt: informeer even naar de situatie ter plaatse is en informeer ook bij omwonenden hoe het bij hen geregeld is.

Het kan ook de overweging waard zijn om een aansluiting op het drinkwaterleidingnetwerk te laten realiseren, indien dit nu nog niet het geval is. Informeer dus wat de kosten zijn om aangesloten te worden op het drinkwaterleidingnetwerk (als dat nu niet het geval is). Indien dat mogelijk is, dan is het vaak de investering waard omdat je daarmee ook de verkoopbaarheid/waarde van je huis weer vergroot.    


Douchen
Informeer ook of er filters/waterzuivering aanwezig is, zodat het gezuiverd wordt en je het ook kan gebruiken om te douchen of voor het vullen van het zwembad. Dit is wel van belang want ongezuiverd water is niet verstandig om te gebruiken om te douchen of in te zwemmen (ivm bijvoorbeeld de veteranenziekte etc.)  


Waar moet je op letten?
Overweeg je een huis te kopen ‘on agricultural water’? Informeer dan goed hoe de situatie ter plaatse is. Hierbij een checklist met de punten waar je goed op moet letten:

  • Hoe wordt het landbouwwater aangeleverd: via leidingnetwerk of door tankwagens.
  • Is er altijd genoeg water of is het in sommige maanden van het jaar onvoldoende/gemaximeerd.
  • Informeer ook even hoeveel liter de opslagtank heeft en hoe vaak aanvulling nodig is en wat de kosten zijn van het aanvullen.
  • Zijn er filters/waterzuiveringinstallaties aanwezig zodat het water gebruikt kan worden voor douchen/zwembad.
  • Hoe is de aanvoer van drinkwater geregeld: flessen, tankwagens die opslagtank periodiek bijvullen of aangesloten op een drinkwaterbron.
  • Informeer altijd ook even bij omwonenden hoe de watervoorziening is geregeld en wat hun ervaringen zijn. 

"Mijn naam is Marcel Demper en ik begeleid en adviseer mensen bij kopen van een (tweede) huis in Spanje. Ik zorg ervoor dat je als koper niet voor ongewenste verrassingen komt te staan en zorgeloos jouw (tweede) huis in Spanje koopt." 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Iedere week verstuur ik per email mijn nieuwsbrief waarin ik mijn kennis en ervaringen deel over het kopen van een huis in Spanje. Ook deel ik mijn visie op de Spaanse huizenmarkt en vertel ik je waar je allemaal tegenaan loopt als je een huis in Spanje wil kopen. Schrijf je hieronder gratis in voor mijn nieuwsbrief.

Jouw gegevens:

Door je te registreren ga je akkoord met het privacy statement.