Het kopen van een huis in Spanje in 16 stappen

Hoe werkt het kopen van een huis in Spanje? In dit artikel gaan we in op het aankoopproces en alle stappen die je daarbij doorloopt. Vanaf de allereerste oriëntatie tot en met het moment dat je de sleutels krijgt en kan genieten van jouw huis in Spanje. Als koper van een huis in Spanje doorloop je 16 stappen. In dit artikel gaan we in op stap 1 tot en met 4. In twee andere artikelen lees je alles over de stappen 5 tot en met 10 en de stappen 11 tot en met 16. Registreer je nu gratis en krijg direct toegang tot alle artikelen.


STAP 1. Oriëntatie 
Alles begint met de eerste oriëntatie. Belangrijk daarbij is om eerst te bepalen in welke regio/streek/stad je een huis zou willen kopen en daarna binnen die regio op zoek te gaan naar jouw droomhuis. En dus niet andersom. Gek genoeg is dat toch wat de meeste mensen in eerste instantie wel doen. Ze gaan via internet op zoek naar de ideale woning. Ze laten zich daarbij leiden door de mooie plaatjes van de woning zelf, zonder een beeld te hebben van de omgeving. De geselecteerde woningen liggen dan vaak ver uit elkaar en bij een bezichtiging valt de omgeving dan vaak tegen: ver weg van voorzieningen, aan een drukke weg of in een heuvelachtige omgeving.

Het landschap, de omgeving, infrastructuur en voorzieningen zijn blijvend. Daar kan je niets aan veranderen. Ga dus op zoek naar de regio/streek/stad die jou aanspreekt en neem dat als vertrekpunt. Je kan nog zo’n mooi huis vinden, als de omgeving je niet aanspreekt ga je daar niet gelukkig worden. Begin je oriëntatie dus altijd met het bepalen van de regio/streek/stad die jou het meeste aanspreekt. Van daaruit kan je een stap verder gaan.  


STAP 2. Aankoopmakelaar selecteren
Het is niet wettelijk verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar er zijn verschillende goede redenen waarom het wél aan te raden is om je te laten begeleiden bij het selecteren, bezichtigen en kopen van jouw huis in Spanje. In dit artikel noemen we 3 belangrijke redenen:  

A. Geen exclusiviteit van verkoop
In Nederland schakelt de verkopende partij 1 makelaar in en die zorgt voor de verkoop van de woning. Deze makelaar heeft daarbij volledige exclusiviteit: alleen deze makelaar kan de woning verkopen en ontvangt hiervoor een courtage. In Spanje is dit anders. Daar is gebruikelijk dat een verkoper aan 4 of 5 makelaars de opdracht geeft om de woning te verkopen, maar geen van alle hebben daarbij dus exclusiviteit. Alleen de makelaar die de woning verkoopt ontvangt een vergoeding. Doordat er in Spanje geen exclusiviteit van verkoop is, is het aankopen van een huis ook totaal anders. Hetzelfde huis staat bij meerdere makelaars te koop en iedere makelaar verkoopt het op zijn eigen manier. Soms zelfs voor verschillende prijzen. Doe je een bezichtiging dan zal een makelaar je ook meteen iets laten ondertekenen waarmee hij of zij er zeker van is dat je het huis alleen nog via die makelaar kan kopen.

De makelaar is er vooral op uit om het huis te verkopen, alleen dan wordt er een vergoeding verkregen. Het belang van de verkopende makelaar is dus niet hetzelfde als jouw belang. Het kan voorkomen dat de makelaar dingen mooier voorstelt dan dat ze zijn of dat er bepaalde gebreken worden verzwegen. Alles bij elkaar is het een beetje een jungle waarin je je begeeft. Het is dan fijn om een aankoopmakelaar te hebben die weet hoe deze jungle werkt en die jouw belangen voorop stelt.  

B. Kennis van de regio
In Spanje zijn er grote regionale verschillen. Iedere regio heeft weer zijn eigen kenmerken, kwaliteiten en eigenaardigheden. Zowel in landschap, cultuur, maar ook in wet- en regelgeving als het om vastgoed gaat. Denk aan regels ten aanzien van het verhuren van een huis, regels voor wat betreft het renoveren, nieuwbouw of aanbouw, etc. Naast wet- en regelgeving is het ook van belang dat je weet welke gebiedsontwikkelingen er de komende jaren op het programma staan. Een goede aankoopmakelaar is werkzaam in de regio waar jij een huis wil kopen en is op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving en toekomstige ontwikkelingen voor wat betreft infrastructuur, nieuwbouw, etc. Deze kennis en informatie verkrijg je dus door gebruik te maken van een goede aankoopmakelaar.  

C. Netwerk
Ook beschikt een goede aankoopmakelaar over een breed netwerk van andere makelaars in de betreffende regio’s. Er is in Spanje geen Funda waar alle te koop staande huizen netjes terug te vinden zijn. Veel woningen worden aangeboden op verschillende websites en dat zijn veelal de portals van lokale makelaars zelf. Om zelf al die website af te speuren naar een voor jou passende woning is wel erg tijdrovend en is vrijwel een onmogelijke taak. Een goede aankoopmakelaar zal jouw woningbehoefte uitzetten binnen zijn netwerk met andere makelaar. Zo heb je uiteindelijk keuze uit meerdere voor jouw geschikte woningen en is de kans ook veel groter dat je jouw droomhuis vindt. Het feit dat een aankoopmakelaar beschikt over een breed netwerk is dus weer een reden om gebruik te maken van een makelaar.  

D. Taal, gewoonten en cultuur
Lang niet alle verkopende makelaars in Spanje spreken goed Engels. Tenzij je dus zelf uitstekend Spaans spreekt en verstaat, is het handig dat jouw aankoopmakelaar tijdens het aankoopproces je kan bij staan om informatie te vertalen. Ook weet jouw aankoopmakelaar wat de lokale gewoonten zijn, hoe de cultuur is en waar dat ene terras is waar jullie met de verkopende makelaar nog wat dingen door kunnen nemen. Bij het kopen van een huis kunnen dit soort dingen net het verschil maken. 


STAP 3. Vinden en selecteren
Zodra je voor jezelf helder hebt in welke regio/streek/stad je een huis zou willen kopen, welk budget je hiervoor beschikbaar hebt en wat je wensen zijn ten aanzien van aantal kamers, staat van de woning en aanwezige voorzieningen, dan kan gestart worden met het vinden en selecteren van geschikte woningen. Als je het leuk vindt, kan je dit deels zelf doen via internet maar uiteindelijk zal dit vooral gedaan worden door jouw aankoopmakelaar. Hij of zij zet hiervoor ook het netwerk van andere makelaar in de regio in. In samenspraak met jouw aankoopmakelaar kom je uiteindelijk tot een lijstje (longlist) met interessante huizen.  


STAP 4. Bezichtigingen
Op basis de beschikbare informatie (foto’s, navraag bij verkopende makelaar, etc.) over deze interessante huizen die op de long list staan, selecteer je samen met jouw makelaar de meest interessante huizen om die vervolgens te bezichtigen. Jouw aankoopmakelaar stelt een programma samen en gezamenlijk doe je de bezichtigingen. Tijdens een bezichtiging krijg je een goede indruk van een woning en is het ook van belang om navraag te doen over de staat van het huis, kenmerken, inventaris, etc. Ook hierin speelt de aankoopmakelaar een belangrijke rol en stelt hij/zij kritische vragen aan de verkoper. Zo krijg je een volledig beeld van een woning en kan je nog beter afwegen of een huis ook daadwerkelijk jouw droomhuis is. 

Dit zijn de eerste 4 stappen van het aankoopproces. In totaal zijn er 16 stappen die je doorloopt. Deze 16 stappen worden verder uitgelegd en toegelicht in aanvullende artikelen. Registreer je nu gratis en krijg direct toegang tot alle artikelen. Je kan je dan ook gratis aanmelden voor alle Live Webinars. Wil je echt alles weten wat je MOET weten voordat je een huis in Spanje koopt? Voor slechts € 2,95 per maand neem je deel aan de Online Masterclass of schrijf je in voor een Live Masterclass. Je krijgt dan ook toegang tot de Online Community, je kan vragen stellen aan de specialisten en nog veel meer.